Доступність посилання

ТОП новини

Дітей бити не слід, бо це не є «мініособи» з «мініправами» – представниця Ради Європи


Брюссель – Тілесні покарання дітей слід повністю викорінити з європейського континенту. До цього закликає Рада Європи, що ось вже декілька років бореться із цим традиційним підходом у навчанні та вихованні підростаючого покоління. Проте з майже 50 країн, що входять до цієї організації, тільки 20 повністю засудили насилля та приниження людської гідності дітей, зокрема, Україна. Щойно у Страсбурзі відбувся круглий стіл, де разом із представниками ООН розглядали способи боротьби із цим явищем у різних країнах та визначали, що робити, щоб батьки, педагоги чи вихователі позбулися насильницьких рефлексів щодо дітей.

Безумовно, навіть у найдисциплінованіших європейських країнах є сім’ї та навчально-виховні заклади, де практикуються фізичні покарання дітей. Про це свідчить підвищена увага преси до інцидентів, що час від часу таки виникають, скажімо, у Бельгії чи Німеччині, де закони забороняють будь-яке рукоприкладство. Попри це у 2008 році Рада Європи започаткувала цілу кампанію, направлену проти тілесних покарань дітей.

Жодна релігія, економічна ситуація, традиції чи методи виховання не можуть виправдати стусани, ляпаси чи інші види жорстокого поводження з дитиною, заявляють педагоги, політики та експерти Ради Європи.

Радник цієї організації, що опікується питаннями дитячих прав, Ельда Морено каже, що навіть звичайні стусани можуть завдати дитячій психіці непоправної шкоди. Але є ще чимало країн, де такі методи виховання все ще доволі поширені, а їхні уряди не вживають для цього жодних заходів.

«Діти – це не є «мініособи» з «мініправами», – каже радниця Ради Європи. – Тому ми вважаємо, що вони мають бути захищені від усіх форм насилля, включно із насиллям у сім’ях. Проте ще у багатьох країнах континенту тілесні покарання не заборонені. Наприклад, у Франції суспільство з цим явищем мириться, і законами воно не заборонене».

«Чому дитина має бути менш захищена, ніж дорослий?»

Водночас багато європейських держав законодавчо вже заборонили будь-які види дитячих покарань. Відкинули стусани як засіб виховання навіть такі країни з традиційно латинськими, а отже, суворими виховними коренями, як Італія, Іспанія та Португалія.

«Вже 20 країн Європи заборонили тілесні покарання дітей, бо це вважається неприйнятним. Адже чому дитина має бути менш захищена, ніж дорослий?» – зазначає Ельда Морено.

Фізичне насилля або дії дорослих, котрі принижують гідність дітей у сім’ях, школах чи виправних закладах для неповнолітніх, зокрема, заборонені Сімейним кодексом України.

А першою країною світу, що засудила тілесні покарання дітей ще у 1979 році, була Швеція.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG